Smučanje – še zadnjih nekaj misli

Foto: www.sporthotelideal.at

V zadnjih prispevkih smo o smučanju napisali veliko. Upamo, da pridno vadite v telovadnici ali domačem fitnesu ter da ste na smučkah letos že stali ali pa se smuke še veselite. Gotovo pa ostaja še nekaj odprtih vprašanj v zvezi s smučanjem, na nekatera odgovarjam v naslednjem prispevku.

Foto: www.sporthotelideal.at
Foto: www.sporthotelideal.at

Najeti inštruktorja smučanja DA ali NE?

Sem mnenja, da se smučati lahko naučimo sami, vendar bomo to veliko lažje in pravilneje storili s pomočjo učitelja smučanja. Če ste rekretivni smučar, ki že več let ni stal na smučeh ali pa ste se odločili za smučanje, ker ste se nad njim navdušili iz TV sprejemnikov, si je smiselno najeti učitelja smučanja, da vam pokaže novejšo tehniko z novimi smučmi. To bo nekoliko stanjšalo vašo denarnico, vendar vam zagotavljam, da boste zaradi tega smučali bolje in boste manj tvegali nastanek poškodb. Pa še boljše se boste počutili, saj boste v pravilnost svoje tehnike lahko prepričani.

Ali najeti inštruktorja pri trocih?

Moj odgovo je SEVEDA, če niste dober smučar, ne učite sami svojih otrok, ker je to nevarno za oba. Otroci v raznih tečajih zelo hitro napredujejo ter so ponavadi v skupinah velikih do osem otrok, tako otrok zraven smučarskega znanja pridobiva še na socioloških veščinah. V tečaju se naučijo smučanja, uporabe vlečnic ter pravilnega in odgovornega ravnanja na smučiščih.

 

Zadnje misli …

Če na kratko povzamem, kaj je potrebno za varno in prijetno smučanje na belih strminah. Ustrezna telesna priprava na zimo, s katero začnemo minimalno 4 tedne pred smučarsko sezono. Poskrbimo za primerno opremo – smuči, palice, smučarske čevlje, rokavice, zaščitno čelado in očala ter topla in nepremočljiva zimska oblačila. Za nakup smuči in obutve se glede na vaše predznanje smučanja posvetujte s pooblaščenim prodajalcem smučarkske opreme. Danes imajo vse rekreativne smuči poudarjen stranski lok, kar pa ne pomeni, da smučamo samo z zarezno tehniko, zelo primerna sploh na poledenelih in strmih pobočjih je tehnika z odrsavanjem ali kombinirana tehnika, kjer začetek zavoja udrsnemo in drugo polovico izpeljemo po robnikih, tako bomo skozi celoten zavoj nadzarovali smuči in hitrost smučanja. Po želji in potrebi (bodite kritični do sebe) si je priporočljivo najeti nekoga, ki vam bo pokazal tehniko in vam razložil pravila obnašanja na smučiščih.

Dovolj pisanja, pojdimo na sneg …

 

Anja Šešum
Kineziologinja