Smučanje poleg užitkov nudi tudi tveganje za poškodbe

Smučarska sezona je pred vrati, glavne skrbi večine rekreativnih smučarjev so oprema, smučarske karte, počitniške destinacije itd. Pa je to res dovolj za optimalno in varno smuko? Odgovor je odločen NE! Če želimo varno smučati, se priprave na sezono začnejo že poleti ali vsaj v začetku jeseni.

Kadar je govora o alpskem smučanju, se je potrebno zavedati, da ne gre za enostaven šport. Sile in vibracije, ki delujejo v zavoju so velike, zato je zelo pomembna telesna pripravljenost. Pomembna ni samo iz vidika varnosti temveč tudi optimalnejšega smučanja, bolje je smučar telesno pripravljen, bolj bo v smuki užival.

Na smučiščih se letno v povprečju zgodi okoli 1300 poškodb, pri katerih so v ospredju poškodbe kolena, zapestja, glave, goleni … Zato bomo v nadaljevanju tega prispevka podrobneje pogledali, kako okrepiti kolenski sklep ter izboljšati splošno telesno pripravljenost.

Razlag, zakaj pride do poškodb v kolenu je več. Ena izmed njih je, da sta v smučarskem čevlju gleženj in stopalo fiksirana. S potiskom kolen naprej in navznoter v zavoj in zasukom telesa, se sile iz smuči prenesejo na koleno. Najpogostejši poškodbi sta pretrganje notranje stranske in sprednje križne kolenske vezi. Prva poškodba se pogosteje pojavlja pri začetnikih in slabših smučarjih, saj pri zaustavljanju in zavojih zaradi tehnike zelo obremenjujejo notranji del kolena. Poškodba spredjne križnje vezi se pogosteje pojavlja pri bolj izkušenih smučarjih. Pri pokrčenem in fiksiranem položaju kolena, kar je v smčanju zelo pogost pojav. Lahko pa pride tudi do poškodbe meniskusa.

Koleno je sklep spodnje ekstremitete, ki je zaradi svoje anatomske zgradbe že tako podvržen poškodbam, če pa nismo ustrezno pripravljeni, je tveganje še toliko večje. Koleno je povezava med stegnenico, golenico ter pogačico. Ker so sklepne površine neskladne, sta med golenico in stegnenico vstavljena dva meniskusa, notranji in zunaji. Za stabilnost kolena so odgovorni številni ligamenti, ki učvrščujejo kolenski sklep. Notranja in zunanja stranska vez, sprednja in zadnja križna vez in kita štiriglave stegenske mišice. Naša naloga je, da okrepimo mišce, ki so odgovorne za gibanje v kolenskem sklepu. Močno mišičevje je tiste, ki je odgovorno za gibanje in razbremenjevanje sil, ki delujejo na sklep. Pri upogibu kolena sodelujejo: dvoglava stegenska, polopnasta, polkitasta, podkolenska, krojaška, sloka in dvoglava mečna mišica. Mišica, ki je odgovorna za izteg je štiriglava stegenska mišica, ki pa je sestavljnea iz preme stegenske mišice, srednje mogočne, stranske mogčne in vmesne mogočne mišice. Vse štiri mišice se na koncu združijo v kito, v katero je vraščena pogačica. Glede na število mišic, ki so odgovorne za gibanje v kolenskem sklepu vidimo, da za krepitev potrbujemo več kot le eno vajo.

Anja Šešum
Kineziologinja