Vas lahko navijaška strast med spremljanjem svetovnega prvenstva v Rusiji pripelje na urgenco?

Navijaštvo je športnosocialni fenomen, ki izvira že iz časa antičnih olimpijskim iger. Navijači se skozi spremljanje nastopov svoje reprezentance poistovetijo z igralci na terenu, ki dajejo dodatni življenjski zagon in v njih vidijo ideal družbe. Pretvarjanje sebe v 12. igralca na nogometnem terenu strokovno imenujemo »mimicry« in lahko vodi v višje stopnje fiziološkega stresa zaradi prenosa agona (rivalstva) z igrišča v srca navijačev. Vendar nekatera srca navijačev za tovrsten transfer niso “dovolj močna”, kar lahko vodi do različnih srčnožilnih kliničnih zapletov.

Povezavo med pojavnostjo srčnožilnih zapletov in navijaštvom med svetovnim prvenstvom v Nemčiji leta 2006 so podrobneje spremljali nemški kardiologi na celotnem področju Bavarske pokrajine. V zanimivi študiji so analizirali podatke iz urgentnih blokov v okolici Müncha, kjer so po srčnožilnem dogodku hospitalizirali nemške navijače, ki so bili med tekmami Nemčije v radiju 500 metrov od nogometnega prizorišča. Za vsakega obolelega so spremljali datum in lokacijo dogodka, končno diagnozo, spol, starost in predhodno zdravstveno anamnezo.

V vzorec je bilo vključenih 4279 bolnikov, ki so doživeli akutni srčnožilni dogodek (srčni infarkt ali akutno angino pektoris) med devetim junijem in devetim julijem 2006. V primerjavi z enakim koledarskim obdobjem leta 2003 in 2005 je bilo bistveno več srčnožilnih zapletov, raven le teh pa je bistveno narastla v izločilnih bojih, še posebej v polfinalu Nemčije proti Argentini (Slika 1).

Slika 1. Dnevno število srčno-žilnih dogodkov med svetovnim prvenstvom v Nemčiji leta 2006

Med svetovnim prvenstvom je bilo opazno več srčnožilnih dogodkov pri moških, kjer se je tveganje za srčni infarkt povečalo za več kot dvakrat, precej nižje je bilo tveganje pri ženskah (malo manj kot enkrat večje tveganje za srčno dogodek). Večje tveganje, kar trikratno, so avtorji poročali pri tistih, ki so imeli že predhodno potrjeno koronarno srčno bolezen, ta pa je največkrat vzrok srčnega dogodka. Precej nižje tveganje so poročali pri posameznikih brez predhodno potrjene koronarne bolezni. V času tekem nemške reprezentance so bili hospitalizirani malce mlajši posamezniki (65 let) kot sicer (69 let) z nižjim krvnim tlakom in srčnim utripom.

Vsem bralcem, ki so bolj dovzetni na stres in imajo že dokumentirano srčnožilno obolenje želim mirno spremljanje nogometnega spektakla v Rusiji in obilo športnih užitkov v dobri družbi in v hladnem okolju brez pretiranega uživanja alkoholnih pijač.

Tim Kambič, mag. kin.
tim.kambic@gmail.com

Povzeto po članku

Wilbert-Lampen, U., Leistner, D., Greven, S., Pohl, T., Sper, S., Völker, C., … & Steinbeck, G. (2008). Cardiovascular events during World Cup soccer. New England Journal of Medicine358(5), 475-483.