Jogo Bonito

Kdo še ni izrekel stavka: »Kako lep gol!« ali slišal, kako je nekdo nekoga dobro preigral, dosegel dober rezultat ali lepo opravil svojo športno nalogo.

Če pobrskamo po spletu, nikjer ne najdemo objektivnih meril, kaj dobra podaja sploh je. Ali mogoče: »Lep gol, lep strel, lepo preigravanje, lep predložek,…«. Pri nogometu nas torej ne privlači samo dosega cilja za vsako ceno po uhojenih poteh, temveč nekaj kar izhaja iz ozadja udejstvovanja v najpopularnejši športni panogi na svetu.


Že nekaj časa se mu skoraj uradno reče beautiful game, tako kot se boksu reče plemenita veščina, atletiki pa kraljica športa. Kdo je nogometu nadel to oznako, je tako kot že v navadi pri takih oznakah, stvar razprave – ampak glede na to, kako je z nogometom v Braziliji, bi si skoraj upali trditi, da je od tam nekje. Težko jo je prevesti, ker v prevodu izgubi metaforično moč, saj slovenščina nima pravega razlikovanja med »play« in »game«. Privržencem pa o tem ni treba razmišljati, zanje je trditev, da gre za take vrste šport, ki je lep in izjemno estetsko privlačen, nekaj samo po sebi umevnega.

Zakaj je nogomet lepa igra?

  • Ker je všeč vsakomur, ker jo vsakdo lahko igra in ker za nogomet potrebuješ samo nekaj prostora in žogo, saj so pravila zelo preprosta in jih osvojiš skoraj brez dodatnega učenja že s samo udeležbo pri igri
  • Nogomet je lepa igra, ker je do konca nepredvidljiv, saj se lahko zgodi karkoli
  • Zaradi izjemnih dosežkov nogometne odličnosti, mojstrstva in virtuoznosti

Nogomet ni umetnost in umetnosti tudi podoben ni, ali bolje, je z umetnostjo v sorodu nekaj kolen nazaj. Je pa nogomet estetski, tako kot šport nasploh, ne glede na to, da je pri njem mogoče doseči gol in zmagati, ne da bi igral »lepo«.

Privlačnost nogometa je v dramatičnosti igre, ko se kadarkoli lahko zgodi karkoli in ker imamo ves čas opraviti z igro in protiigro.

In kaj je estetska privlačnost nogometa?

Kaj je sporočilo, je jasno: izpeljati namen, da spraviš žogo v gol, in da to preprečiš nasprotniku. Mnogi nas opozarjajo, da je to letanje za žogo sem ter tja pri odraslih nekaj trivialnega in nedoraslega. Ker pa s tem gledalcem nogometa zaradi pretirane pozornosti do tega, kaj je cilj nogometa, uide, je bistven način, kako je mogoče ta namen doseči. Nogomet je lepa igra, ker njegova estetska funkcija (kako se sporoča sporočilo) obrne pozornost od tistega, kar je potrebno doseči, k temu, kako je to doseženo – in doseženo je z dramatično socialno dejavnostjo pod pogoji igre, ki ima vse značilnosti kompleksne, zadovoljujajoče in do perfekcije simulirane socialne aktivnosti.

Darjan Spudić
Kineziolog

Povzeto po: Lev Kreft: Levi horok – Lepota nogometne igre