Kineziotaping – Elastični trakovi s čudežno močjo?

Kineziotaping je metoda, ki zajema aplikacijo posebnih elastičnih trakov na željen del telesa. Glavne funkcije traku naj bi bile izboljšanje funkcije mišic, izboljšanje cirkulacije telesnih tekočin, zmanjšanje bolečine in podpiranje funkcije sklepov. Res?

Foto: www.omegahealthandfitness.comKineziotaping se je razvil v azijskih državah. Začetnik (l. 1973) je Japonec dr. Kenzo Kase, doktor kiropraktike. Kasneje se je metoda razširila po vsem svetu in danes predstavlja eno vodilnih metod zdravljenja in preventive, predvsem v športu.

Tehnika kineziotapinga predstavlja idejo o aktiviranju telesu lastnih procesov zdravljenja, aktivacijo nevrološkega in cirkulacijskega sistema, ki za razliko od ostalih metod deluje ves čas, ko je trak nalepljen – se pravi 24 ur na dan. Tehnika nima nikakršnih stranskih učinkov.

Trak deluje na kožo tako, da privzdigne povrhnjico in tako poveča prostor med povrhnjico in mišico. Ustvarjen prostor sprosti pritisk na limfne kanale ter pospeši limfni pretok (drenažo) na željenih (vnetih) področjih. Ker medprostor vsebuje tudi veliko živčnih receptorjev, ki so ob poškodbi vzdraženi, deluje s povečanjem medprostora tudi na nek način protibolečinsko.  Trak lahko povzroči tudi nasprotni učinek – kompresijo oziroma pritisk na limfne kanale, kapilare in živčne receptorje – in tako aktivira živčni sistem na lokalnem nivoju. Rezultati uporabe trakov so največkrat zmanjšanje mišičnega vnetja, povečanje amplitude giba v določenem sklepu, izboljšana medmišična koordinacija ter izboljšana sposobnost mišične kontrakcije zaradi povečanja medprostora. Trak tudi izboljša sklepno stabilnost skozi stimulacijo mišic in mišičnih ovojnic in je zato uporaben kot podpora pri vadbi  propriocepcije, katere osnovna mehanizma delovanja sta refleks na nateg in tetivni refleks.

Ker koncept delovanja na prvo žogo izgleda res izjemen, poglejmo kaj od vsega skupaj res drži. Izbranih je nekaj študij, ki ponazarjajo učinkovitost delovanja kineziotapinga.

Rezultati študij (ki jih definitivno primanjkuje) o učinkih kineziotapinga so zelo heterogeni, vseeno pa lahko izluščimo nekaj pomembnejših informacij.

 

»Is it time to peel off the tape and throw it out with the sweat? No!«

 

  • Učinki kineziotapinga pri povečanju moči odraslih oseb so bili v vseh študijah, ki so bile označene kot relevantne, minimalni ali statistično nepomembni. Poudariti moramo izsledke študij, ki navajajo večjo aktivacijo mišice dan po namestitvi traku in s tem minimalnemu povečanju moči. Trak torej nima akutnih učinkov na modulacijo moči pri športnikih, vendar nosi pozitivne učinke pri zmanjševanju mišične utrujenosti pri ponavljajočih koncentričnih gibih. Učinki kineziotapinga pri zdravih odraslih so neodvisni od mišične skupine.
  • Študije kažejo, da trak ima terapevtske potenciale. Ni bilo dokazane statistično manjše akutne bolečine. Terapija s kinezio trakovi z namenom zmanjšanja bolečine tako ni boljša od ostalih terapij, je pa priporočena kot dodatna terapija, ki deluje ves čas, ko je trak nameščen. Vsekakor na tem področju primanjkuje izsledkov raziskav.
  • Učinki kineziotapinga pri preventivi pred poškodbam so minimalni, skoraj nični. Opazno je statistično nepomembno povečanje obsega gibanja v sklepu. Minimalen je tudi učinek na zavedanje položaja v izbranem sklepu.
  • Dokazani so bili nekateri pozitivni učinki kineziotapinga pri odpravljanju kroničnih težav kot je nespecifična bolečina v ledvenem delu hrbtenice in ramenskem sklepu.
  • Učinki kineziotapinga v omenjenih parametrih moči in zmanjševanju bolečine so v študijah označeni kot slabši od ostalih terapij (vadba, trening, farmacevtski izdelki…).
  • V študijah tudi ni bilo pozitivnih rezultatov, kjer je bil trak uporabljen z namenom izboljšanja telesne drže.
  • Kinezio trak v vseh raziskavah daje boljše rezultate od ostalih uporabljenih trakov.

 

Avtorji navajajo, da se prava vrednost kineziotapinga skriva v delovanju na boljše zavedanje sklepov okoli poškodovanega področja in povečanju nevromišične facilitacije. To vodi h boljši propriocepciji in s tem prevenciji pred poškodbami. Naslednja vrednost traku pa je placebo učinek. Placebo je do sedaj dobro raziskan, še posebej pri športnikih, ki iščejo močan psihološki faktor, da bi bili v prednosti pred svojim konkurenti.

Zaključimo lahko, da kinezio trakovi sami po sebi ne delajo čudežev. Ob pravilni namestitvi predstavljajo podporo pri razvoju nekaterih motoričnih sposobnosti in rehabilitaciji po poškodbah. Svetujemo uporabo ob pravilni namestitvi in posvetu s poznavalcem. V nasprotnem primeru pa zgolj zgledamo bolj profesionalno in se opiramo na delovanje placeba.

 

Darjan Spudić
Kineziolog

 

Viri:

Csapo in  Alegre: Effects of Kinesio(®) taping on skeletal muscle strength-A meta-analysis of current evidence.

Showalter, C.: 5 Recent Studies Question the Effectiveness of Kinesio Taping

Wu, Hong, Chou: The Kinesio Taping Method for Myofascial Pain Control

Zhang, Fu, Pan, Wang, Xia, Liu: Acute effects of Kinesio taping on muscle strength and fatigue in the forearm of tennis players.

Kelle, Güzel, Sakallı: The effect of Kinesio taping application for acute non-specific low back pain: A randomized controlled clinical trial.