»Termo bidoni« – Da ali Ne?

V zadnjih letih je na trgu vedno več izoliranih plastičnih bidonov, ki obljubljajo, da bo tekočina v njih dlje časa hladna. Vsak proizvajalec se hvali z značilnostmi svojega izdelka in videti je, da so bidoni narejeni iz »vesoljskih« materialov in imajo izjemne značilnosti. Vprašanje pa je ali je nakup takšnega bidona sploh smiseln.

2117827_1.bea7asocwwIzolirani bidoni so navadno nekaj gramov težji od običajnih, kar je logično glede na količino dodatnega materiala. Poleg teže pa so takšni bidoni tudi občutno dražji. Pravzaprav nekajkrat dražji. In če so bidoni od nekdaj veljali za potrošni material, se zdi, da ti novodobni zaradi cene ne spadajo več v to kategorijo.

Pa so učinkoviti?

Raziskave so precej jasne. Uživanje mrzle tekočine je iz vidika zmogljivosti veliko boljše kot uživanje tople, saj pomaga ohlajati jedro telesa. A raziskave so narejene v ekstremih, torej ali tekočina z 0-4ºC ali pa recimo tekočina z 20ºC in več. Vprašanje je, če so ti izolirani bidoni sposobni ohranjati tako nizko temperaturo, oziroma če je tekočina po eni uri kolesarjenja res tako mrzla, da izboljša športnikovo zmogljivost. Kineziolog je poskušal pridobiti v test izolirane bidone večih proizvajalcev z namenom, da preveri, kako se spreminja temperatura v navadnih in izoliranih skozi čas, a noben kontaktirani uvoznik ni odgovoril na našo prošnjo ali pa ni bil pripravljen dati bidonov v test. Zanimivo.

Pravzaprav ni nič čudnega, glede na rezultate, ki bi jih videli. Nizozemci so naredili zanimiv test, v katerem se jasno vidi, da so izolirani bidoni le za nekaj stopinj sposobni ohranjati temperaturo nižjo kot v običajnem bidonu za nekaj evrov. Torej veliko manj kot bi bilo najbrž potrebno, da bi bil na koncu kakšen učinek pri zmogljivosti.

camelbak-podium-chill-15

A tu se zgodba ne konča. Na to temo smo se pogovarjali s profesorjem Paulom Laursenom, ki se je v preteklosti veliko ukvarjal z učinkovitostjo uživanja hladnih pijač med naporom in tudi sam patentiral poseben izoliran bidon (ni na voljo v Sloveniji). Dejal je, da je uživanje hladnih pijač smiselno le v času tekmovanja. V času treningov pa naj bi po njegovem bilo bolj smiselno uživati neohlajeno tekočino, saj se tako telo prilagaja na višje temperature in samo izvaja ukrepe proti povišani temperaturi. Logično.

Zaključek: nakup je za večino tako najbrž nesmiseln.