Timov blog: Mediji, sram vas bodi

Kot urednik spletne strani sem se tokrat odločil, da ta ponedeljek (danes) ne objavim novega prispevka na temo športne znanosti, temveč objavim nekakšno protestno noto proti slovenskim medijem, ki v zadnjem času s področja zdravja in športne znanosti objavljajo znanstveno popolnoma neosnovane članke, ki niso le nedolžno nekorektni, temveč v določenih primerih celo z vidika zdravja močno sporni.

Na spletno stran Kineziolog smo objavili že skoraj 100 prispevkov s področja športne znanosti (kineziologije) z namenom, da vas bralce ozavestimo in informiramo o določenih aspektih kineziologije. Pri svojem delu poskušamo biti objektivni in strokovni. Svoje trditve, ki se razlikujejo od prej uveljavljenih prepričanj, potrjujemo s citati raziskav, objavljenih v najbolj priznanih znanstvenih revijah. V kolikor ima bralec željo po dodatnih informacijah, smo mu seveda na voljo preko elektronske pošte in socialnega omrežja Facebook. Do zdaj smo še vsakomur odgovorili. Poleg tega naj omenim, da so bili vsi prispevki objavljeni popolnoma brez kakršnega koli finančnega efekta z golim namenom ozaveščanja javnosti o dejstvih. Brez plačanih člankov torej.

news-media

Povod za to so predstavljale objave glavnih slovenskih medijev tako v video, tiskani ali spletni obliki, ki so objavljali popolnoma nepreverjene in strokovno močno sporne informacije iz različnih področij kineziologije. Navadno so vsebine temeljile na pričevanjih slabo izobraženih oseb, bodisi osebnih fitnes trenerjev z opravljenim nekajurnim tečajem ali kvazi prehranskih strokovnjakov brez kakršnega koli formalnega izobraževanja. Pogosto pa so celo navajali navedbe proizvajalcev določenih izdelkov brez kakršnega koli preverjanja osnovanosti trditev v znanstvenih krogih.

Žal ugotavljam, da je stanje po enem letu popolnoma enako, pravzaprav je še slabše. Mediji na svojih spletnih straneh danes še pogosteje objavljajo plačane članke, ki jih bralec stežka loči od neplačanih in s tem dodatno vnašajo zmedo v področje zdravega načina življenja.

Na drugi strani pa skorajda vsakotedensko beremo o tem, kako nezdravi postajamo, kako se populacija debeli in v kakšni finančni stiski so določene osebe. Mislim, da se je na tem mestu smotrno vprašati o vlogi medijev, ustvarjalcev javnega mnenja, o njihovi soodgovornosti v nastali situaciji, ki je, vsaj na prvi pogled, brezizhodna.

Ne le, da podajajo nestrokovne in močno oporečne nasvete, temveč tudi zatirajo in kvarijo ugled pravim strokovnjakom s tem, ko poveličujejo slabo izobraževan kader, objavljajo njihove trditve kot strokovne ter jim za njihove zelo sporne usluge v večini primerov celo plačajo.

Naivno sem mislil, da bomo s prispevki na spletni strani Kineziolog na nek način spremenili situacijo in prepričali medije, da prenehajo s svojim spornim početjem in da bodo za vsebino svojih člankov našli osebe, ki so na določenem področju kompetentne. Slednjih imamo v Sloveniji veliko. Med drugim se s kineziologijo ukvarjajo na dveh slovenskih univerzah. Žal se to ni zgodilo.

Ob tej točki se tako sprašujem ali sploh nadaljevati s projektom Kineziolog v današnji obliki, saj je videti, da ljudem pravzaprav ni mar za svoje zdravje in zdravje ljudi okoli njih. V projekt ni šla ena ura, temveč nekaj sto njih. Pa ne le mojih, temveč tudi ur sodelavcev. Za sleherni članek je namreč potrebno prebrati kar nekaj znanstvenih prispevkov ter imeti ogromno predhodnega znanja, ki smo ga pridobili preko formalnega ali neuradnega vedoželjnega izobraževanja.

Na drugi strani pa so prispevki medijev plačani in napisani v nekaj minutah – navadno prepisani iz kakšne tuje, nepreverjene spletne strani.

Mislim, da je jasno, da je eksistenca tega portala v prihodnosti močno vprašljiva. Le ugibam lahko, da se je nekaj podobnega zgodilo s spletno stranjo cenim.se, na kateri so prav tako objavljali strokovne vsebine, a, kot je videti, so po nekaj sto prispevkih obupali nad delovanjem.

Mediji, sram vas bodi! Čas je, da sprejmete svojo odgovornost in delo začnete opravljati strokovno!

 

Tim Podlogar
Kineziolog