Spoznajte, katera dieta je najprimernejša za vas

round blue and white ceramic plate two forks two knives and wine glass
Photo by Engin Akyurt on Pexels.com

Dandanes lahko zasledimo različne tipe diet. Ene omejujejo, druge pa odsvetujejo določena živila ali kar skupine živil. Na splošno bi lahko večini pripisali ekstremne pristope z namenom hitrejše izgube telesne mase. Čeprav so te diete pri mnogih vsaj v prvih tednih na videz učinkovite, se na dolgi rok ponavadi zatakne. V nadaljevanju vam bomo predstavili dieto, h kateri stremimo pri nas in menimo, da je najprimernejša za vas.

Dieta se imenuje IME in PRIIMEK dieta. Čakaj, kaj? Čudno, kajne? Prvi korak, ki ga bomo storili pri vpeljavi diete je, da pred besedo dieta vnesete (ja, točno ti – bralec) svoje ime in priimek. Sedaj verjetno že domnevate, kam merimo. To je le eden izmed korakov, ki ga je pri vsem skupaj seveda najlažje izpeljati. 

Zavedanje, da idealna dieta, ki se jo lahko uspešno drži in na podlagi katere doseže rezultate celotna populacija, ne obstaja. To zavedanje predstavlja začetni temelj pri spremembi prehranjevalnih navad. Dober primer je Irena. Na spletu opisuje, da je na internetu zasledila X dieto, ki obljublja neverjetne rezultate v zelo kratkem času. Že 3 mesece ima samo 2 obroka, ki sta omejena na le peščico živil. Navede, da je sicer ekstremno shujšala, vendar je njeno počutje, energija in volja do življenja začela padati skupaj s kilogrami. Prav tako je izgubila menstruacijo. Ta dieta več kot očitno ni primerna za Ireno.

Drugi korak je izredno pomemben. Vanj uvrščamo dva dejavnika in sicer motivacijo ter željo po spremembi in izboljšavi splošnega zdravstvenega/fizičnega stanja. Vendar žal nič ne moremo spremeniti iz danes na jutri. Dober primer je 40-letni Marjan. Odkar pomni se je prehranjeval manj primerno, njegova prehrana je temeljila na hranilno revni in energijsko bogati prehrani (npr. hitra prehrana), kar je dolgoročno vodilo v prekomerno telesno maso in debelost. Marjan je odločen narediti spremembo v svojem življenju, je motiviran in željan učenja. Skupaj z ustrezno strokovno pomočjo pa je pridobil tudi zavedanje, da bo za dosego željenih ciljev potreben čas, saj je bilo njegovo prehranjevanje več let neustrezno. Rešitve za probleme, ki so nastajali in se razvijali leta, pač ne moremo dobiti instantno. Danes. Potreben je čas.

V tretjem koraku izpostavljamo individualno obravnavo. Tudi ob vstavitvi imena in priimka v dieto le to ne pomeni, da bo Blaž Grmek dieta bila namenjena vsem Blažem Grmekom. Različni posamezniki imajo različne cilje, prehranjevalne navade, športne aktivnosti, energijske potrebe itd. Izpostavljamo tudi, da vsi ne uživajo radi vsa živila. Zato je dieto potrebno prilagoditi posamezniku, glede na potrebe, cilje in želje posameznika. 

Osnovne smernice kako splošna zdrava populacija (z izjemo športnikov) lahko umesti določeno makrohranilno živilo v obrok, si lahko pogledate v članku Umestitev raznolike uravnotežene prehrane v svoj jedilnik.   

Kot primer bomo vzeli Blaža Grmeka (avtorja članka). Blaž je dietetik v Human Performance Centru. Njegova delovna rutina je predvsem sedeča (delo za računalnikom) z občasno fizično aktivnejšim delom (delo na kmetiji). V svoj urnik je dodal tudi vadbo z bremeni in rolanje ob ugodnem vremenu. Trenutno je njegov cilj pridobivati telesno (mišično) maso. Ima 5-6 obrokov na dan, ki so prilagojeni njegovim potrebam in željam. Na jedilniku se pogosto znajdejo ribe, ne mara pa stročjega fižola. To je kratek opis Blaževega življenjskega sloga in načina prehranjevanja. 

Blaž kot dietetik osebam, ki imajo zadano pridobivanje telesne (mišične) mase ne svetuje uživanja 5-6 obrokov, vsakodnevnega vključevanja rib v jedilnik in izogibanja stročjega fižola. Blaž se zaveda, da je potreben ustrezen pristop, razumevanje posameznikovega življenjskega sloga, želj in potreb, ter seveda zdravstvenega stanja in določenih specifičnih omejitev (npr. alergije). Prav tako Blaž ne priporoča vadbo z bremeni v kombinaciji z rolanjem, saj le to po vsej verjetnosti ne bi ustrezalo vsakomur. Zaveda se tudi, da nima ustreznega znanja s področja vadbe.

Za konec še prijazen nasvet. Namesto besede dieta, v praksi le to pretvorite v način prehranjevanja, s katerim boste prišli do željenega cilja, stremeli k temu, da boste enak režim prehranjevanja obdržali tudi ob koncu »diete« , ter ob tem tudi uživali in bili psihološko razbremenjeni.

Blaž Grmek