Katera shujševalna dieta je najbolj učinkovita?

Poznamo številne shujševalne diete. Diet je toliko, da bi jih bilo nemogoče vse našteti, kaj šele preučiti njihovo učinkovitost. A nekaj je vseeno jasno – odgovor na naslovno vprašanje je precej jasen in preprost.

dietUčinkovitost posameznih diet se največkrat sodi po principu Prej-Potem, ko najprej vidimo sliko neke debeluhinje ali debeluha (bodimo iskreni), ob njej pa sliko postavne ženske ali gospoda s pripisom količine izgubeljene telesne mase in časovne enote v kateri se je preobrazba zgodila. Te zgodbe so včasih na videz prav herojske in naj bi jasno kazale na uspešnost določenega prehranskega režima.

Na drugi strani imamo raziskave iz tega področja, katerih veljavnost je, po pravici povedano, močno vprašljiva, saj je takšne raziskave težko kontrolirati – ljudje smo pač težavni. In tako smo dobili raziskave, ki pravijo, da so skoraj vse shujševalne diete učinkovite. Vprašanje je le, delo katerega znanstvenika berete.

Visokoogoljikohidratna in nizkoogljikohidratna. Ločevalna ali tista po krvnih skupinah. Mnogo jih je. Za vse slišimo lepe stvari, čeprav se kot fiziolog le nasmehnem, ko slišim teorijo (pravljico), zaradi katere naj bi dieta delovala.

No, a vendarle vemo, katera dieta je najboljša …

Najboljša je tista, ki ustreza posamezniku in se je lahko drži vse do dosega zastavljenega cilja in mu omogoča, da do smrti spremeni slabe prehranske navade. Preveč je namreč jo-jo primerov, ko nekdo izgubi desetine kilogramov, a le kakšno leto kasneje nazaj pridobi vse kilograme in doda še kakšnega za povrh. To je najbolj pomembna stvar. V kolikor v nekaj ne verjamete, stvar za vas pač ne bo delovala.

Druga stvar, ki je pomembna je, da vsebuje prehrana dovolj beljakovin, saj si vendarle ne želimo izgubljati tako maščobne kot tudi mišične mase. Slednjo želimo obdržati ali jo celo pridobiti.

In še na koncu največja skrivnost. Najbolj učinkovita je tista dieta, ki človeka spravi v kalorični deficit, kar pomeni, da porabi več energije, kot je vnese s hrano. Četudi mnogi trdijo nasprotno, dokazov za njihove trditve enostavno ni, četudi so to že večkrat preučevali. Zakon termodinamike pač velja.

Tim Podlogar
Kineziolog