Temna čokolada – novo ergogeno sredstvo?

Foto: www.lifehealthbar.com

Epidemiološke raziskave so večkrat pokazale, da je uživanje temne čokolade povezano z boljšim zdravjem, medtem ko uživanje mlečne čokolade vodi predvsem v debelost. Čokolada je velikokrat prepovedano živilo na športnikovem prehranskem planu, saj vsebuje zelo veliko kalorij iz sladkorja ter maščob. Nedavna raziskava pa kaže, da je uživanje temne čokolade pravzaprav priporočljivo za vzdržljivostne športnike.

Foto: www.lifehealthbar.com
Foto: www.lifehealthbar.com

Če ste v zadnjih dneh spremljali dogajanje v nogometni Angliji, kjer je palček Leicester osvojil naslov državnega prvaka, ste gotovo slišali, da njihovi nogometaši uživajo pesin sok. Ja, prav ste slišali. Pesin sok. V pesinem soku so namreč prisotne snovi, ki pomagajo pri »oskrbovanju« mišic s krvjo med visokointenzivnimi napori. Zanimivo, podobne učinke lahko dosežemo tudi s temno čokolado, kar je pokazala nedavna študija Patela, Brounerja in Spenidffa (2015). Udeleženci so 2 tedna vsakodnevno uživali 40 gramov temne ali mlečne čokolade, potem pa izvedli funkcionalne teste vzdržljivosti.

Uživanje temne čokolade je povečalo največjo porabo kisika za kar 6 odstotkov v primerjavi z začetnimi vrednostmi in uživanjem svetle, mlečne čokolade. 

Temna čokolada je za kar 21% izboljšala ventilacijski prag napram osnovni vrednosti in 11% napram uživanju mlečne čokolade.

17% več so uspeli prekolesariti preiskovanci po uživanju temne čokolade napram začetni razdalji in 13% napram mlečni čokoladi med šprintanjem do utrujenosti.

 

14-dnevno uživanje temne čokolade tako izboljša zmogljivost rekreativnih športnikov pri kratkih in srednje dolgih obremenitvah in deluje podobno kot pesin sok in ostali dodatki, ki so bogati z nitrati.

 

Tim Podlogar
Kineziolog

PS – Zdaj vemo, zakaj je Olimpija izgubila proti Mariboru v zadnjih minutah … Če bi uživala pesin sok ali temno čokolado … 

Patel, R. K., Brouner, J. & Spendiff, O. Dark chocolate supplementation reduces the oxygen cost of moderate intensity cycling. J. Int. Soc. Sports Nutr. 12, 47 (2015).