Kaj je FTP in kako ga izmeriti

Kakšen je pa tvoj FTP? Kratica predstavlja besedno zvezo Functional Threshold Power oziroma po slovensko moč funkcionalnega praga. Pravzaprav nam ime ne pove kaj veliko, številka pa pove, ko jo enkrat poznamo, veliko.

Kolesarji v zadnjem desetletju trenirajo s pomočjo merilcev moči (o enem smo se razpisali nedolgo nazaj) in srčnega utripa, saj na tak način dobivajo podatke o dogajanju v njihovih telesih. Kolesarske ekipe oba parametra skrbno analizirajo po vsakem treningu in tekmi in ugotavljajo, kako učinkovit je bil trening in ali je športnik ustrezno spočit ali ne.

Foto: David Krevs
Foto: David Krevs

Eden izmed pomembnih podatkov je tudi tako imenovani FTP, ki predstavlja povprečno moč, ki s katero je kolesar sposoben kolesariti 60 minut. Ta vrednost je dober pokazatelj trenutne pripravljenosti. Recimo v maju je vrednost 235W, v juniju pa 240W. Huraaa! Napredovali smo!

Četudi si funkcionalne teste navadno predstavljamo kot teste v posebnih laboratorijih, kjer imamo na glavi masko, medicinska sestra pa iz ušesne mečice vsakih nekaj minut vzame nekaj kapljic krvi, je ta test izvedljiv zunaj na prostem.

Test lahko izvedemo na prostem na vodoravni cesti brez kakšnih večjih križišč s semaforji oziroma doma na trenažerju. Po lahkem ogrevanju »se zaženemo« in 20 minut kolesarimo s čim bolj konstantnim, a hkrati v najbolj intenzivnem tempu, s katerim ocenjujete, da boste zmogli zdržati 20 minut. Ko boste test izvajali prvič, boste najbrž podcenili ali precenili svoje sposobnosti, zato se ga splača narediti večkrat. Naslednji mesec ga boste izvedli veliko lažje, saj boste približno vedeli, s kakšno močjo je potrebno poganjati pedala.

Foto: David Krevs
Foto: David Krevs

95% moči, ki ste jo bili sposobni sproducirati v teh 20. minutah predstavlja vaš FTP. Enostavno.

Izvesti test na trenažerju ali zunaj?

Iz vidika merjenja napredka je najboljše, če test poteka vedno v istih pogojih pri isti temperaturi. To lahko najbrž dosežete le na trenažerju, zato je iz tega vidika najbolj primerno test izvesti notri.

Če pa test izvajate z namenom, da si določite trenažne stopnje in si pomagate pri tempiranju napora med tekmovanjem, pa je bolj smiselno test izvesti zunaj, saj je fiziologija tam lahko rahlo drugačna (hlajenje z vetrom, vpliv psihe).

Čisto za konec …

Nekaj hitre matematike … Če je vaša največja 20-minutna moč velika 340W, lahko 3-krat več časa (eno uro) prekolesarite le s 17 watti manj. Razlika v moči je zelo, zelo majhna, čas pa močno različen. FTP vam lahko tako močno pomaga pri tempiranju obremenitve …

Uporabna stvar tale FTP …

 

Tim Podlogar
Kineziolog