Test: Kavitec SL23

Kavitec je slovenska blagovna znamka kamniške trgovine s kolesarsko opremo Špica šport. Na trgu so prisotni že kar nekaj časa in so znani predvsem po svojih karbonskih obročnikih, s katerimi, med drugim, kolesari tudi najboljša slovenska amaterska ekipa Tuš. Tokrat vam predstavljamo letošnji model obročev iz alumija Kavitec SL23.

Kavitec SL23 obročniki so sestavljeni iz štiriindvajsetih (spredaj) oziroma osemindvajsetih (zadaj) tankih aero naper, kar dela obročnike zelo toge ter odzivne.

Kljub relativno velikemu številu naper pa so obročniki relativno lahki, saj komplet tehta le okoli 1500 gramov, kar je za aluminijaste obročnike zelo spodobna masa. Pesta prihajajo so delo francoskega proizvajalca Aivee, model SR5.

Obročniki nimajo visokega profila (le 23 mm) in torej ne spadajo med aerodinamične in so zaradi relativno nizke mase namenjeni predvsem vzpenjanju.

Obročniki so se v naši uporabi izkazali za izredno dobro vodljive ter toge, kar se je kazalo predvsem pri hitrem vzpenjanju v vzpone z velikim naklonom ter občutkom varnosti pri spustih pri visokih hitrostih.

S 500 evri sicer ne spadajo med najcenejše aluminijaste obročnike, a imajo glede na konkurenco in svojo mase ter ostale značilnosti relativno ugodno ceno. Konec koncev še vedno velja rek Keitha Bontragerja: “Lahki, togi in poceni – izberi dve lastnosti”. Ekipa Špice športa je izredno profesionalna in ob pogovoru z njimi se vidi, da svoje področje obvladajo. To tudi pomeni, da kupec v primeru težav lahko računa na korektno in strokovno podporo.

Ali priporočamo obročnike? Da, primerni so za vse tiste, ki iščete kvalitetne, relativno lahke aluminijaste obročnike.