Kondicijska priprava

Vrhunski šport se razvija s podobno hitrostjo kot tehnologija. Spomnimo se časov brez mobilnih telefonov in časov, ko so smučarji po strminah drveli s “sulicami” in se smučali relativno počasi v primerjavi z današnjimi hitrostmi, ki se spogledujejo z najhitrejšimi vozniki na avtocestah. Spomnimo se tudi časov, ko so bili vrhunski športniki amaterji in se poleg športa ukvarjali še z drugimi dejavnostmi.

Danes so stvari popolnoma drugačne, saj se je šport v zadnjih nekaj deset letih močno spremenil. Dandanes je poleg odlične športne tehnike in taktike ključnega pomena tudi kondicijska priprava športnika. Le ta pa temelji izboljšanju motoričnih sposobnosti in preprečevanju pretreniranosti, ki je v današnjih natrpanih urnikih športnikov zelo pogost pojav.

Današnji športniki tako hodijo po robu nefunkcionalnega preseganja in treninga za razvoj raznoraznih sposobnosti. Prav ste slišali, večina športnikov trenira preveč oziroma nepravilno. Meja med enim in drugim je majhna, rezultat pa zelo različen. “Trenirati več” nikakor ni ključ do boljšega športnega rezultata, saj to na dolgi rok gotovo vodi v pretreniranost, katere posledica je lahko tudi zgodnji konec kariere športnika. Zato je pomembno, da je proces kondicijske vadbe dobro strukturiran.

Ključno je, da v procesu športne vadbe sodeluje tudi strokovno podkovan kondicijski trener – KINEZIOLOG, ki zna dobro načrtovati program vadbe in poskrbeti, da je športnik v najboljši formi takrat, ko se to od njega zahteva – na tekmovanju. Z dolgoletnimi izkušnjami iz različnih športnih disciplin in veliko teoretičnega znanja lahko pomagamo slehernemu športniku, vrhunskemu, mladinskemu ali samo amaterskemu.

Pripravili vam bomo individualiziran program vadbe ter ga, po dogovoru z vami, tudi skupaj izvajali. Izvajali bomo tudi redna testiranja, ki nam bodo pomagala določiti vadbeno intenzivnost ter preverjati športnikov napredek.

Za kakršna koli vprašanja smo vam kadarkoli na voljo preko kontaktnega obrazca.

[tabby title=”Individualni treningi”]

Individualni treningi so najhitrejša pot do uresničitve vaših sanj. Pa naj gre za oblilkovanje postave ali dosego dobrega rezultata na maratonu. Ustrezna izvedba tehnike, pravilen izbor sredstev ter količine sta ključna pri izvedbi dobrega treninga. Ker gre za individualen trening, je vse prilagojeno eni osebi – vam.

[tabby title=”Celostna kondicijska priprava”]

Priprava na tekmovanja je navadno dolgotrajen proces, sploh v vrhunskem športu in vsebuje veliko različnih stopenj. Naredimo vam lahko celosten načrt treningov v nekem vnaprej določenem obdobju (recimo eno leto). Dober načrt upošteva tako značilnosti športne panoge, vaše želje in cilje, kot tudi vašo trenutno pripravljenost. Na podlagi kineziološke analize športne panoge ter funkcionalnih in fizioloških testiranj bomo gotovo našli skupno pot do uresničitve vaših ciljev. Pripravimo lahko program za individualne športnike, kot tudi športne ekipe. Na vašo željo pa lahko proces kondicijske priprave tudi vodimo tudi na terenu (v telovadnici, na štadionu …).

[tabby title=”Izvedba kondicijskih priprav”]

Nekaj tednov pred športnim dogodkom sezone (svetovnim, evropskim ali državnim prvenstvom) se športniki navadno poslužijo tako imenovanih “kondicijskih priprav”. Četudi to ni najboljši izraz, saj so se kondicijsko pripravljali že celotno sezono, so nekaj dni dolge kondicijske priprave zelo učinkovito sredstvo pri zviševanju forme tik pred tekmovanjem. Navadno gre za teden dni dolge in zelo intenzivne priprave na lokaciji izven doma, kjer se športniki posvetijo le treningom. Z veseljem priskočimo na pomoč pri izvedbi teh priprav in vam nudimo strokovno podporo. Na vašo željo lahko kondicijske priprave v celoti organiziramo za vas.

[tabby title=”Testiranja”]

“Marginal gains” ali po slovensko “majhne izboljšave” so se izkazale kot nuja za zmagovanje. Dober primer je trenutno najboljša kolesarska ekipa Sky, ki čisto vsaki podrobnosti nameni del pozornosti. In testiranja so del tega. Vedeti je potrebno, kako dobro je pripravljen športnik in kje so njegove pomankljivosti. Le tako lahko postane še boljši. V modernem športu je ustrezna uporaba testiranj po našem mnenju primerljiva z uporabo prepovedanih poživil. Individualizirani treningi na podlagi rezultatov testiranj so najboljša možna pot k dosegu zastavljenih ciljev. Z izkušnjami in znanjem vam pri tem z veseljem pomagamo.

[tabbyending]